söndag 20 maj 2012

MACARONS.

bild1       bild2  bild3   bild4


MACARONS, 30 st

Du behöver: 150 g florsocker
150g mandelmjöl
120 g äggvitor
30 g socker

För sockersirapen: 150 g socker + 50g vatten

Börja med att vispa 60g äggvitor till ett hårt skum. Tillsätt under omrörning 35g socker. Värm upp sockersirapen till 118 grader, häll sedan den varma sockersirapen, i en stråle ner i äggviteskummet. Det är viktigt att du blandar om hela tiden. Vispa i ~10 minuter, tills smeten fått en fin konsistens.

 Sila florsocker och mandelmjöl i en annan skål. Blanda mandelmjölet med de resterande 60g av äggvitan. Blanda ner färgämne (ifall du vill ha färg på dina macarons)

PAY ETTENTION LÄGET. Nu ska marängsmeten och mandelblandningen blandas ihop. Försök blanda så lite som möjligt, försök "vika in" marängsmeten. Blanda ca 3dl av marängsmeten med mandelblandningen, för att det ska gå lättast. Forsätt försiktigt vika in det resterande av marängen. OBS! Väldigt viktigt att du inte rör för mycket, det behövs bara några omrörningar för mycket för att smeten ska förstöras!

Fyll en spritspåse med smet, som du försiktigt spritsar ut små macarons av, på bakplåtsförsedda ugnsplåtar. Spritsa inte macaronsen för nära varandra! Låt macaronsen stå i rumstemperatur i ~ 30 minuter, för att ytan ska hinna torka så macaronsen inte spricker lika lätt i ugnen.
Grädda macaronsen i 155 grader i ungefär10 minuter. Låt macaronsen svalna. Fyll med valfri fyllning, ex.
Hallon - Vitchoklad fyllning:

100 g vitchoklad
1 dl grädde
2/3 dl saft från tinade hallon + några hallon

Koka upp grädden, blanda sedan i grovt hackad vitchoklad så chokladen smälter. Tillsätt hallonen och hallonsaften. Fyll en spritspåse som du låter svalna i kylskåp så den får en fastare konstistens. Fyll macaronsen.
KLART!

Fick önskemål att skriva ett inlägg om macarons, så jag tänkte det kunde vara roligt med lite annat än humor & självpepp på bloggen :) Lycka till med bakandet!

(receptet lånade jag härifrån)

3 kommentarer: